LinkedIn: “10-weken-uitdaging!” in 5 minuten per week. - LinkedIn Training, LinkedIn Consulting, LinkedIn Coaching

Met LinkedIn onder de aandacht van je netwerk (en het netwerk van anderen) komen en blijven? Doe de LinkedIn “tien-weken-uitdaging”. In totaal kost het je niet meer dan een uur van je tijd.

Heather Smith  schreef een fantastisch artikel over het inzetten van LinkedIn. Lees het originele (Engelse) artikel op de site van Flying Solo. Hieronder volgt een vrije vertaling van het artikel met hier en daar een aanvullende opmerking.

LinkedIn biedt vele mogelijkheden: je netwerk uitbreiden, zakelijke relaties verdiepen, nieuwe klanten vinden, kennis opdoen en mits slim ingezet: geld.
Als je onderstaande ‘uitdaging’ aangaat, sta je tien weken lang in de schijnwerpers van je netwerk en het netwerk van vele anderen. Voor het beste resultaat onderneem je eens per week een actie, niet alle acties in één keer. De uitdaging is vrij eenvoudig, maar vergt wel een investering: vijf hele minuten per week! Neem een vast tijdstip en zet het in je agenda. Kom na de tien weken terug op dit blog en deel via de ‘plaats een reactie’ optie je ervaringen.

Tien eenvoudige wekelijkse stappen:

Week 1: Koppel je LinkedIn account aan je Twitter account, kies wel voor selectieve Twitter updates (niemand zit via LinkedIn op je complete Twitterstroom te wachten). Tweets die je ook in je LinkedIn update wilt laten verschijnen geef je eenvoudig de hashtag #li aan het eind.
Week 2: Plaats een update in je LinkedIn ‘share an update’ tekstvak. Iets waar je deze dag mee bezig bent en wilt delen met je netwerk. Je zou bijvoorbeeld kunnen zeggen: “Las net een geweldige blogpost over LinkedIn”. Voel je vooral niet bezwaard naar dit blog te linken 🙂
Week 3: Schrijf een aanbeveling voor iemand in je netwerk. Het is aardig èn je komt onder de aandacht van iedereen in het netwerk van de persoon die je aanbeveelt! Denk er wel om dat je niet binnen een week een aanbeveling van dezelfde persoon terugkrijgt. Dat staat wat raar in de updates: “Petra beveelt Miep aan; Miep beveelt Petra aan”.
Week 4: Word lid van een LinkedIn groep die relevant is voor jouw vakgebied. Vind een interessante discussie en plaats een opmerking.
Week 5: Voeg je middelbare school toe aan je profiel. Kijk welke klasgenoten ook een LinkedIn account hebben en stuur degenen die je je kunt herinneren een uitnodiging. Vervang wel de standaard tekst voor een persoonlijke uitnodiging.
Week 6: In het menu bovenaan de LinkedIn home pagina kies je ‘more’ en dan ‘answers’. Vind een vraag in jouw expertise gebied en beantwoord deze. Je kunt ervoor kiezen alleen vragen te beantwoorden van 2e graads connecties, om zo meer onder de aandacht van je netwerk te komen.
Week 7: Ga weer naar de menu optie ‘more’ en kies dit keer ‘add an application’. Kies de ‘reading list by Amazon’. Voeg een werkgerelateerd boek toe dat je onlangs las en geef een korte toelichting waarom het voor anderen ook waardevol is om te lezen.
Week 8: Lees een recente mail met LinkedIn ‘weekly updates’, plaats een opmerking bij één van de updates van iemand uit je netwerk. Eindigen met een vraag lokt interactie uit.
Week 9: Deze week voeg je weer een ‘application’ toe. Dit keer de ‘add a poll to your profile’. Stel een relevante vraag en gebruik de resultaten in een nieuwsbrief of blogpost.
Week 10: Rechtsboven zie je een lijstje met ‘people you may know’. Lees deze lijst door en nodig iedereen die je daadwerkelijk kent uit om te linken. Vergeet niet: de standaard uitnodiging vervangen door een persoonlijke noot.

Analyseer je resultaten:

Zoals met ieder project, is het zinvol om aan het eind van deze “tien-weken-uitdaging” te kijken of de tijdsinvestering je iets heeft opgeleverd. Identificeer de mogelijkheden die zich aandienden als gevolg van je inzet en ook welke aspecten van LinkedIn voor jou het beste werken. Kijk van tijd tot tijd nog eens waar je nieuwe mogelijkheden vandaan komen, want – net als het grootste deel van het internet – LinkedIn kan een zogeheten ‘long-tail’ effect hebben.

Doe je mee aan de tien-weken-uitdaging? Je kunt deze strategie uiteraard op ieder gewenst moment inzetten. Of je begint deze week (woensdag 12 okotber 2011) in dat geval kun je me volgen op Twitter om tien weken lang een Tweet te ontvangen als het tijd is voor de volgende stap. Houd mij en de bloglezers op de hoogte van je resultaten. Uiteraard ben ik ook geïnteresseerd in jouw LinkedIn tips die je via de ‘plaats een reactie’ op dit blog kan delen.